Basics GK 125 MCQs on Indian Economy

INDIAN ECONOMY

Multiple choice questions

Basics Of Indian Economy Multiple Choice Questions (MCQs) More Than 125 for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Economy for competitive

Basics GK 125 MCQs on Indian Economy

Basics GK 125+ MCQs on Indian Economy

1. India’s economic planning cannot be said to be:
a. Indicative
b. Imperative
c. Limited
d. Democratic.
Ans. Option : B

2. Economic Survey is published by:
a. Ministry of finance
b. Planning commission
c. Govt. of India
d. Indian statistical institute
Ans. Option : A

3. India is the biggest produces as well as the largest consumer and importer of which of the following crops?
a. Wheat
b. Cotton
c. Sugarcane
d. Pulses
Ans. Option : D

4. Which of the is an example of passive investment instrument?
a. Gold ETFs
b. Mutual funds
c. Stocks
d. Preference shares
Ans. Option : A

5. A persistent fall in the general price level of goods and services is known as:
a. Deflation
b. Disinflation
c. Stagflation
d. Depression
Ans. Option : A

6. Who is the chairman of planning commission in India:
a. President
b. Vice president
c. Prime Minister
d. Finance Minister
Ans. Option : C

7. The one rupee not bears the signature of :
a. RBI governor
b. President of India
c. Finance Minister
d. Finance Secretary
Ans. Option : D

8. Which of the following will not some under the proposed GST in India?
a. Agricultural products
b. Handicrafts
c. Gems and Jewelleries
d. Petroleum products
Ans. Option : D

9. The concept of five year plan was borrowed from:
a. USA
b. England
c. Rusia
d. France
Ans. Option : C

10. Who is the largest trading partner of India?
a. USA
b. China
c. England
d. United Arab Emirates
Ans. Option : B

Also Read:-Cash Reserve Ratio (CRR)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top