[ Best ] List Of States And Their Bird Sanctuaries With 30 MCQs

List Of States And Their Bird Sanctuaries With MCQs

  • Bird sanctuaries are nature facilities that advocate the conservation of various species of birds and their natural habitats while promoting rehabilitation and survival And also to prevent it from becoming endangered.
  • The given below list contains the state wise bird sanctuaries in India.
  • Chitrangudi Bird Sanctuary Kanjirankulam Bird Sanctuary Koonthankulam Bird Sanctuary Suchindram Theroor Birds Sanctuary Udayamarthandapuram Bird Sanctuary Vedanthangal Bird Sanctuary Vellode Birds Sanctuary Vettangudi Bird Sanctuary.
  • India has 543 wildlife sanctuaries referred to as wildlife sanctuaries category IV protected areas.
  • Bharatpur Bird Sanctuary, Rajasthan. Presently known as Keoladeo National Park or Keoladeo Ghana National Park, Bharatpur is one of the famous bird sanctuaries in India. Declared as a UNESCO World Heritage Site and a protected sanctuary, this avifauna sanctuary in Rajasthan houses more than 360 bird species.

Bird Sanctuaries are often heard about in the news due to tourism or climate change impact. For instance, Thattekad Bird Sanctuary (Kerala’s First Bird Sanctuary) is in the news due to the tourism-brought troubles. Questions regarding the location of the bird sanctuaries, establishment or related information can be asked in the UPSC Prelims examination.

As per the Bombay Natural History Society (BNHS), there are around 72 Bird Sanctuaries in India and around 1210 bird species.

Join Our Telegram Group Here

Complete List NationL pARKS Of Static Gk Topics With MCQs

It is very important to know about major bird sanctuaries in India for the IAS Exam. In this article, you can get a list of bird sanctuaries in India state wise which will be useful for the UPSC IAS Exam.

List Of States And Their Bird Sanctuaries

List Of States And Their Bird Sanctuaries in India

Sl NoNameState
1Atapaka Bird SanctuaryAndhra Pradesh
2Nelapattu Bird SanctuaryAndhra Pradesh
3Pulicat Lake Bird SanctuaryAndhra Pradesh
4Sri Penusila Narasimha Wildlife SanctuaryAndhra Pradesh
5Uppalapadu Bird SanctuaryAndhra Pradesh
6Najafgarh drain bird sanctuaryDelhi
7Salim Ali Bird SanctuaryGoa
8Gaga Wildlife SanctuaryGujarat
9Khijadiya Bird SanctuaryGujarat
10Kutch Bustard SanctuaryGujarat
11Nal Sarovar Bird SanctuaryGujarat
12Porbandar Bird SanctuaryGujarat
13Thol LakeGujarat
14Bhindawas Wildlife SanctuaryHaryana
15Khaparwas Wildlife SanctuaryHaryana
16GamgulHimachal Pradesh
17Attiveri Bird SanctuaryKarnataka
18BankapuraKarnataka
19Bankapura Peacock SanctuaryKarnataka
20Bonal Bird SanctuaryKarnataka
21Gudavi Bird SanctuaryKarnataka
22KaggaladuKarnataka
23Kaggaladu Bird SanctuaryKarnataka
24Magadi Bird SanctuaryKarnataka
25Mandagadde Bird SanctuaryKarnataka
26Puttenahalli Lake (Yelahanka)Karnataka
27Ranganathittu Bird SanctuaryKarnataka
28Kadalundi Bird SanctuaryKerala
29Kumarakom Bird SanctuaryKerala
30Mangalavanam Bird SanctuaryKerala
31PathiramanalKerala
32Thattekad Bird SanctuaryKerala
33Mayani Bird SanctuaryMaharashtra
34Karnala Bird SanctuaryMaharashtra
35Great Indian Bustard SanctuaryMaharashtra
36Lengteng Wildlife SanctuaryMizoram
37Chilika LakeOdisha
38Keoladeo National ParkRajasthan
39Tal Chhapar SanctuaryRajasthan
40Chitrangudi Bird SanctuaryTamil Nadu
41Kanjirankulam Bird SanctuaryTamil Nadu
42Koothankulam Bird SanctuaryTamil Nadu
43Suchindram Theroor Birds SanctuaryTamil Nadu
44Udayamarthandapuram Bird SanctuaryTamil Nadu
45Vedanthangal Bird SanctuaryTamil Nadu
46Vellode Birds SanctuaryTamil Nadu
47Vettangudi Bird SanctuaryTamil Nadu
48Bakhira SanctuaryUttar Pradesh
49Lakh Bahosi SanctuaryUttar Pradesh
50Nawabganj Bird SanctuaryUttar Pradesh
51Okhla SanctuaryUttar Pradesh
52Patna Bird SanctuaryUttar Pradesh
53Saman SanctuaryUttar Pradesh
54Samaspur SanctuaryUttar Pradesh
55Sandi Bird SanctuaryUttar Pradesh
56Chintamoni Kar Bird SanctuaryWest Bengal
57Kulik Bird Sanctuary (Raiganj WLS)West Bengal
58Rasikbill Bird SanctuaryWest Bengal
59Thasrana Bird Sanctuary (Dhanauri Wetlands)Uttar Pradesh
60Wachana Bird SanctuaryGujarat
61Nandur Madhmeshwar Bird SanctuaryMaharashtra

List Of States And Their Bird Sanctuaries In The World

Along with the List of Bird Sanctuaries in India pdf, we have added some important bird sanctuaries in the World. In some competitive exams, you can look for these questions.

Bird SanctuaryLocationCountry
Jurong Bird ParkJurongSingapore
Wooroonooran Important Bird AreaQueenslandAustralia
Wajee Nature ParkNyeriKenya
Port Davy IslandsTasmaniaAustralia
Keep River Bird AreaKeep RiverAustralia
Zhalong Nature ReserveHeilongjiangChina
Yalgoroup Bird AreaSwan CoastAustralia
Bird Nature Reserve of Lake TiszaTiszafuredHungary
Aquaba Bird ObservatoryAquabaJordan
Harry Gibbons Migratory Bird SanctuaryNunavutCanada
Skorpa Bird SanctuarySvalbardNorway

List Of States And Their Bird Sanctuaries MCQs

  1. Chintamoni Kar Bird Sanctuary is located in which state?
    1.Tamil Nadu
    2.Uttar Pradesh
    3.West Bengal
    4.Karnataka
    5.None of these

    Answer: 3.West Bengal
  2. Which state houses the Attiveri Bird Sanctuary?
    1.Himachal Pradesh
    2.Odisha
    3.Punjab
    4.Karnataka
    5.None of these

    Answer: 4.Karnataka
  3. Where is Salim Ali Bird Sanctuary located?
    1.Haryana
    2.Uttar Pradesh
    3.Goa
    4.Tamil Nadu
    5.None of these

    Answer: 3.Goa
  4. Which of the following bird sanctuaries is not present in Bihar?
    1.Nagi Dam Bird Sanctuary
    2.Nakti Dam Bird Sanctuary
    3.Bhimband Wildlife Sanctuary
    4.Najafgarh drain bird sanctuary
    5.None of these

    Answer: 4.Najafgarh drain bird sanctuary; it is in Delhi
  5. In which state is Porbandar Bird Sanctuary present?
    1.Uttar Pradesh
    2.Arunachal Pradesh
    3.Himachal Pradesh
    4.Gujarat
    5.None of these

    Answer: 4.Gujarat
  6. Which state houses the Great Indian Bustard Sanctuary?
    1.Maharashtra
    2.Assam
    3.Odisha
    4.Manipur
    5.None of these

    Answer: 1.Maharashtra
  7. Where is Vedanthangal Bird Sanctuary present?
    1.Andhra Pradesh
    2.Tamil Nadu
    3.Telangana
    4.Kerala
    5.None of these

    Answer: 2.Tamil Nadu
  8. Which of the following bird sanctuaries is not present in Andhra Pradesh?
    1.Atapaka Bird Sanctuary
    2.Nelapattu Bird Sanctuary
    3.Pulicat Lake Bird Sanctuary
    4.Khijadiya Bird Sanctuary
    5.None of these

    Answer: 4.Khijadiya Bird Sanctuary; it is in Gujarat
  9. Where is Bhindawas Wildlife Sanctuary situated?
    1.Himachal Pradesh
    2.Arunachal Pradesh
    3.Haryana
    4.Punjab
    5.None of these

    Answer: 3.Haryana
  10. Keoladeo National Park is present in which state?
    1.Gujarat
    2.Rajasthan
    3.Bihar
    4.Odisha
    5.None of these

    Answer: 2.Rajasthan
  11. Which of the bird sanctuary is present in Assam?
    1.Bonal Bird Sanctuary
    2.Deepor beel bird sanctuary
    3.Gudavi Bird Sanctuary
    4.Kaggaladu Bird Sanctuary
    5.None of these

    Answer: 2.Deepor beel bird sanctuary
  12. Which of the following pairs is incorrect?
    1.Kutch Bustard Sanctuary – Gujarat
    2.Khaparwas Wildlife Sanctuary – Rajasthan
    3.Bankapura Peacock Sanctuary – Karnataka
    4.Pakshipathalam Bird Sanctuary – Kerala
    5.None of these

    Answer: 2.Khaparwas Wildlife Sanctuary – Rajasthan; it is located in Haryana
  13. Which of the following pairs is correct?
    1.Mayani Bird Sanctuary – Assam
    2.Harike bird sanctuary – Punjab
    3.Khichan Bird Sanctuary – Tamil Nadu
    4.Vettangudi Bird Sanctuary – Uttar Pradesh
    5.None of these

    Answer: 2.Harike bird sanctuary – Punjab
  14. Where is Mandagadde Bird Sanctuary located?
    1.Uttar Pradesh
    2.Uttarakhand
    3.Goa
    4.Karnataka
    5.None of these

    Answer: 4.Karnataka
  15. Which state houses the Thattekad Bird Sanctuary?
    1.Kerala
    2.Assam
    3.Madhya Pradesh
    4.Jammu & Kashmir
    5.None of these

    Answer: 1.Kerala
  16. Nelapattu Bird Sanctuary is in which state
    a.Andhra Pradesh
    b.Karnataka
    c.Bihar
    d.Tamil Nadu

    Answer a.Andhra Pradesh

  17. In which state Panidihing bird sanctuary is located
    a.Jammu And kashmir
    b.Punjab
    c.Assam
    d.Odisha

    Answer c.Assam

  18. Salim Ali Bird Sanctuary is in which state
    a.Andhra Pradesh
    b.Goa
    c.Haryana
    d.Kerala

    Answer b.Goa

  19. In which state Gaga Wildlife Sanctuary is located
    a.Delhi
    b.Gujarat
    c.Rajasthan
    d.Bihar

    Answer b.Gujarat

  20. Khaparwas Wildlife Sanctuary is in which state of India
    a.West Bengal
    b.Uttar Pradesh
    c.Maharashtra
    d.Haryana

    Answer d.Haryana

  21. In which state  Bankapura Peacock Sanctuary Is located ?
    a.Kerala
    b.Karnataka
    c.Punjab
    d.Uttarakhand

    Answer b.Karnataka

  22. Mangalavanam Bird Sanctuary is located at
    a.Odisha
    b.Bihar
    c.Arunachal Pradesh
    d.Kerala

    Answer d.Kerala

  23. In which state Great Indian Bustard Sanctuary is located
    a.Haryana
    b.Goa
    c.Maharashtra
    d.Karnataka

    Answer c.Maharashtra

  24. Chilika Lake is in which state of India
    a.Odisha
    b.Punjab
    c.Bihar
    d.Mizoram

    Answer a.Odisha

  25. In which state Keoladeo National Park is located
    a.Punjab
    b.Rajasthan
    c.Maharashtra
    d.West Bengal

    Answer b.Rajasthan

  26. Vellode Birds Sanctuary is located at
    a.Uttar Pradesh
    b.Arunachal Pradesh
    c.Tamil Nadu
    d.Uttarakhand

    Answer c.Tamil Nadu

  27. In which state Lakh Bahosi Sanctuary is located
    a.Uttar Pradesh
    b.Andhra Pradesh
    c.Madhya Pradesh
    d.Arunachal Pradesh

    Answer a.Uttar Pradesh

  28. Chintamoni Kar Bird Sanctuary is located at
    a.Odisha
    b.Punjab
    c.Haryana
    d.West Bengal

    Answer d.West Bengal

  29. In which state  Lengteng Wildlife Sanctuary is located
    a.Kerala
    b.Mizoram
    c.Bihar
    d.Karnataka

    Answer b.Mizoram

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h2″ question-0=”How many bird sanctuary are there in India?” answer-0=”72 Bird Sanctuaries ” image-0=”” headline-1=”h2″ question-1=”What two states have the highest bird sanctuary?” answer-1=”Top 5 Bird Sanctuaries in India Thattekad Bird Sanctuary, Kerala. A Grey Hornbill keeping watch. … Chambal Sanctuary. On the Chambal river at the tripoint between Uttar Pradesh, Rajasthan and Madhya Pradesh, lies the Chambal Sanctuary. … Satpura National Park, Madhya Pradesh. … Keoladeo Ghana National Park, Rajasthan. … Ranganathittu, Karnataka.” image-1=”” headline-2=”h2″ question-2=”Which is the largest bird sanctuary in India and in which state?” answer-2=”Gujarat The Nal Sarovar Bird Sanctuary is the largest and one of the famous bird sanctuary in India which is located in Gujarat.” image-2=”” headline-3=”h2″ question-3=”Which is the biggest bird sanctuary?” answer-3=”Bharatpur Bird Sanctuary Bharatpur Bird Sanctuary, now known as Keoladeo National Park is considered the largest in Asia. The area of the sanctuary is around 1.30 km2. The core area is about 0.14 km2 and the rest is buffer area.” image-3=”” headline-4=”h2″ question-4=”Which bird is banned in India?” answer-4=”In 1990, export of live birds from India was banned and in 1991, local trade in birds was also banned. This did not include the common crow, listed as ‘vermin’, domesticated birds like the Red junglefowl (Gallus domesticus), and swifts and swallows — a fact that collectors have taken advantage of.” image-4=”” headline-5=”h2″ question-5=”Which is the biggest bird sanctuary in India?” answer-5=”Nal Sarovar Bird Sanctuary Nal Sarovar Bird Sanctuary, Gujarat This is India’s largest water bird sanctuary. It is known for its wetland vegetation and it is 120 sq. km avifauna. One can spot a number of seasonal and resident birds along with other species.” image-5=”” headline-6=”h2″ question-6=”Who is the king of birds in India?” answer-6=”Garuda The eagle is called the King of Birds but this title has also been given to the wren. Garuda, the king of the birds in Hindu mythology.” image-6=”” headline-7=”h2″ question-7=”Which is the first sanctuary in India?” answer-7=”Corbett National Park 1. Corbett National Park in Uttarakhand. The Corbett National Park leads the list as it is not only one of the oldest national parks in India, but has been named after Jim Corbett, the famous wildlife story writer. It was founded in 1936 with the aim of protecting the Bengal tigers.” image-7=”” headline-8=”h2″ question-8=”Which is the biggest bird in India?” answer-8=”Great Indian bustard Great Indian bustard, (Ardeotis nigriceps), large bird of the bustard family (Otididae), one of the heaviest flying birds in the world. The great Indian bustard inhabits dry grasslands and scrublands on the Indian subcontinent; its largest populations are found in the Indian state of Rajasthan.” image-8=”” headline-9=”h2″ question-9=”Which state has highest wildlife sanctuaries?” answer-9=”Madhya Pradesh state Explanation: Madhya Pradesh state has the maximum number of wildlife sanctuaries in India. It has total of 36 wildlife sanctuaries.” image-9=”” headline-10=”h2″ question-10=”Which is the smallest bird sanctuary in India?” answer-10=”Vedanthangal bird sanctuary Probably one of the smallest bird sanctuaries in India, the Vedanthangal bird sanctuary is situated in Kancheepuram district in Tamil Nadu. The sanctuary is believed to have about 40000 birds out of which 26 species are rare.” image-10=”” headline-11=”h2″ question-11=”Which country has most wildlife sanctuary?” answer-11=”Australia Australia has the most, with a total of 685 different parks, with China placing second with a grand total of 208. Luxembourg placed last, with no registered national parks in the entire country.” image-11=”” headline-12=”h2″ question-12=”Which state has highest national park in India?” answer-12=”state of Madhya Pradesh The central state of Madhya Pradesh had the highest number of national parks in India as of December 2019. West Bengal ranked second in that time period. The country totaled 104 national parks, with an area of over 40 thousand square kilometers.” image-12=”” headline-13=”h2″ question-13=”Which is the tallest flying bird in the world?” answer-13=”Sarus Crane The Sarus Crane is the tallest flying bird in the world!” image-13=”” count=”14″ html=”true” css_class=””]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top