Accountant

Private Public and Global Enterprises MCQ ( Best 20+ MCQ )

Private Public and Global Enterprises MCQ

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 11 Business Studies Chapter 3 Private, Public and Global Enterprises with Answers Pdf free download are compiled here to get good practice on all fundamentals. Know your preparation level on MCQ Questions for Class 11 Business Studies with Answers. You can also verify your answers from our provided Private, Public and Global Enterprises Class 11 MCQs Questions with Answers. So, ace up your preparation with MCQ on Private, Public and Global Enterprises Class 11 Objective Questions. Join Telegram Channel

Private Public and Global Enterprises MCQ

Private Public and Global Enterprises MCQ

Question 1.
The minimum number of members to form a public company is
(a) 5
(b) 21
(c) 12
(d) 7

Answer: (d) 7

Question 2.
_________ consists of business owned by individuals or a group of individuals
(a) Public Sector
(b) Private Sector
(c) Service Sector
(d) None of the above

Answer: (b) Private Sector

Question 3.
Reconstruction of sick public sector units is taken by
(a) BIFR (Board of Industrial and Financial reconstruction
(b) MOU (Memorandum of Understanding)
(c) FERA (Foreign Exchange Regulation Act)
(d) IDBI (Industrial Development Bank of India

Answer: (a) BIFR (Board of Industrial and Financial reconstruction)

Question 4.
Stages in the formation of a public company are in the following order
(a) Promotion, Incorporation, capital subscription, the commencement of business
(b) Incorporation, Capital of Business, Capital Subscription Commencement of Business, Promotion
(c) Capital Subscription, Promotion, Incorporation, Commencement of Business
(d) Promotion, the commencement of business

Answer: (a) Promotion, Incorporation, capital subscription, the commencement of business

Question 5.
Departmental Undertakings are suitable in case of
(a) National security
(b) Commercial undertakings
(c) Industrial undertakings
(d) Infrastructural Facilities

Answer: (a) National security

Question 6.
Which one of the following is NOT a public sector undertaking?
(a) Partnership
(b) Departmental undertaking
(c) Government companies
(d) Statutory corporation

Answer: (a) Partnership

Question 7.
In the industrial policy resolution _____, the Government of India has specified the approach towards the development of the industrial sector.
(a) 1956
(b) 1948
(c) 1932
(d) 2009

Answer: (a) 1956

Question 8.
Indian economy is _________
(a) Closed Economy
(b) Private Economy
(c) Mixed Economy
(d) Fully Developed Economy

Answer: (c) Mixed Economy

Question 9.
Preliminary Contracts are signed
(a) After commencement of business business
(b) After incorporation but before the capital subscription
(c) Before the incorporation
(d) After incorporation but before

Answer: (c) Before the incorporation

Question 10.
Statutory corporations are ____________
(a) Private enterprises
(b) Sole Proprietorship
(c) Public enterprises
(d) None of the above

Answer: (c) Public enterprises

Question 11.
Which of the following comes under the private sector?
(a) Joint Hindu Family
(b) Partnership
(c) Sole Proprietorship
(d) All of the above

Answer: (d) All of the above

Question 12.
Application for approval of name of a company is to be made to
(a) Government of the State in which Company is to be registered
(b) Registrar of Companies
(c) SEBI
(d) Government of India

Answer: (b) Registrar of Companies

Question 13.
Which one of the following is the disadvantage of MNCs?
(a) Disregard national Priorities
(b) Bringing foreign exchange
(c) Improved standard of living
(d) Bringing Advanced Technology

Answer: (a) Disregard national Priorities

Question 14.
Steel Authority Of India Limited is a public enterprise. Identify this form of public enterprises
(a) Government Company
(b) Statutory Corporation
(c) Departmental Undertaking
(d) Multinational Company

Answer: (a) Government Company

Question 15.
________ not been constituted as autonomous or independent institutions and as much are not independent legal entities.
(a) MHRD
(b) Departmental undertakings
(c) Indian Institute of foreign trade
(d) All India Ratio

Answer: (b) Departmental undertakings

Question 16.
Which one of the following public sector undertaking is established by passing a special law under Parliament?
(a) Statutory corporation
(b) Partnership
(c) Sole proprietorship
(d) Departmental Undertaking

Answer: (a) Statutory corporation

Question 17.
Indian economy consists of ___________
(a) Only Government Business
(b) Only Private Business
(c) Private and Government-owned business
(d) None of the above

Answer: (c) Private and Government-owned business

Question 18.
Which one of the following is a transnational Enterprise?
(a) Coca-Cola, Nestle
(b) Coca-Cola
(c) Nestle
(d) Neither (a) nor (b)

Answer: (a) Coca-Cola, Nestle

Question 19.
Centralised control in MNC implies control is exercised by
(a) Headquarters
(b) Branches
(c) Subsidiaries
(d) Parliament

Answer: (a) Headquarters

Question 20.
A government company is any company in which the paid-up capital held by the government is not less than
(a) 49 percent
(b) 51 percent
(c) 50 percent
(d) 25 percent

Answer: (b) 51 percent

Question 21.
Departmental undertakings are financed through
(a) Budgetary Allocation
(b) Public loans
(c) Loans from financial institutions
(d) Issue of shares and debentures

Answer: (a) Budgetary Allocation

Question 22.
Expand MOU(a) Memorandum of Association United
(b) Memorandum original Universal
(c) Memorandum of Understanding
(d) Memorandum of Unity

Answer: (c) Memorandum of Understanding

Question 23.
A proposed name of a Company is considered undesirable if
(a) It resembles closely with of an existing company the name of an existing company
(b) It is identical to the name
(c) In case of any of the above of India, United Nations, etc.
(d) It is an emblem of Government

Answer: (c) In case of any of the above of India, United Nations, etc.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top