Macro Economics MCQ

( Best 200+ ) Macro Economics MCQ

Macro Economics MCQ

Macro Economics MCQ Meaning :- Macroeconomics is the branch of economics that deals with the structure, performance, behavior, and decision-making of the whole, or aggregate, economy. The two main areas of macroeconomic research are long-term economic growth and shorter-term business cycles.

Macro Economics MCQ

1. The first National Income calculation on a scientific basis in India is in the year
A. 1947-48

B. 1951-52

C. 1931-32

D. 1990-91

Answer:- c

2. NNP means
A) GDP – depreciation

B. GDP + depreciation

C. NNP – depreciation

D. GNP – depreciation

Answer:- d

3. “Rest of the world” is the major element in
A. Two sector model

B. Three sector model

C. Four sector model

D. All the above

Answer .c

4. Cotton yarns purchased by handloom worker is
A. An intermediate good

B. A consumer good

C. A capital good

D. None of these

Answer:a

5. “ Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon” these are the famous words of Milton Friedman B. Adam Smith C. David Ricardo  D. J M Keynes When the rise prices is very slow like that of a snail is called
A. Hyper inflation

B. Running inflation

C. Creeping inflation

D. Walking inflation

Answer:a

6.The concept of “ laissez-faire” was the contribution of
A. Classical economist

B. Neo Classical economist

C. Keynesian economist

D. Supply side economist

Answer:c

7.“ Supply creates its own demand” is the idea of
A. JB Say

B. Samuelson

C) JM Keynes

D) Milton Friedman

Answer:a

8.Which of the following is not an assumption of classical theory
A Neutrality of money

B Wage price flexibility

C. Involuntary unemployment

D. Long run

Answer:a

10. Defects in SNA include
A. Neglects depletion of natural capital

B. Neglects environmental pollution

C. Expenditure to defend the effects of pollution

D. All of the above

Answer:d

Read Also 

Join Our Telegram Channel 

Best 200+ Micro Economic MCQ

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top