( Best 700+ )Medieval History One liner Question And Answer

Medieval History One liner Question And Answer

Medieval History One liner Question And Answer

1 .Who transferred his capital from Delhi to Devagiri?

Answer:- Muhammad-bin-Tughlaq

 

2 .Who was the architect to have designed the Taj Mahal?

Answer:- Ustad Isa

 

3 .The Bhakti Movement in Maharashtra spread because of the teachingsof:

Answer:- Samarth Guru Ramadas

 

4 .Under which Mughal emperor were maximum numbers of Hindusemployed in the Mughal army?

Answer:- Aurangzeb

 

5 .Which Mughal Emperor was known as ‘zinda pir’?

Answer:- Aurangzeb

 

6 .Which Mughal building is said to have an exclusive feature in form ofequal length and breadth?

Answer:- Taj Mahal

 

7 .During whose rule in the 6th-8th century A.D., did temple buildingreceive ample patronage?

Answer:- Pallava and Chalukya dynasties

 

8 .Where in India is the most famous House of Worship of the Sufislocated?

Answer:- Ajmer

 

9 .Which ruler paid considerable attention on irrigation and public welfareworks?

Answer:- Feroz Shah Tughlaq

 

10 .Which battle opened the gates of Delhi before MuhammadGhori?

Answer:- Second Battle of Tarain

 

11 .Who got the Brihadeswara Temple built in Tanjore?

Answer:- RajarajaChola

 

12 .Which is that temple built in 1100 A.D. which enjoys supremacy overother temples built in Bhubaneshwar?

Answer:- TribhuvaneshwarLingaraja Temple

 

13 .Mirabai was the contemporary of:

Answer:- ChaitanyaMahaprabhu

 

14 .Which English officer defeated the Portuguese at Sowlley?

Answer:- ThomasBest

 

15 .Who was the highest rural official of land revenue during the Sultanateperiod?

Answer:- Chaudhari

 

16 .Which of the rulers was an illiterate?

Answer:- Akbar

 

17 .Which Rajput king has been called by Muslim writers as the ‘biggestenemy of Islam’?

Answer:- Dhanga

 

18 .Among the Chalukya, Pallava, Satavahana and Rashtrakuta dynasties,which was the oldest?

Answer:- The Satavahanas

 

19 .Mohammad-bin-Qasim was an:

Answer:- Arab

 

20 .Which Sikh Guru wrote the biography of Guru Nanak?

Answer:- GuruArjun Dev

Join Our Telegram Channel For more Updates

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top